E-mail

info@ecuexperts.gr

Επισκεφθείτε μας

Λεωφ. Βουλιαγμένης 321, Άγιος Δημήτριος 172 36

Υβριδικά αυτοκίνητα. Πώς λειτουργούν και γιατί προστατεύουν το περιβάλλον;

Η περιβαλλοντική συνείδηση των ανθρώπων έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δείχνει να εξελίσσεται με νέους εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας και αντιμετώπισης κάποιων πραγμάτων.

Αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται την εύρυθμη λειτουργία του πλανήτη και επιλέγουν τρόπους για να τον επιβαρύνουν λιγότερο. Μια λοιπόν από τις ενέργειες που επιλέγουν, είναι η αγορά υβριδικών αυτοκινήτων ή η μετατροπή των ήδη βενζινοκίνητων οχημάτων τους σε υβριδικά.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα, είναι φιλικά προς το περιβάλλον, σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν ως καύσιμο βενζίνη ή πετρέλαιο και ιδιαίτερα αποτελεσματικά, γι’ αυτό έχουν και μεγάλη ζήτηση.

Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ένα υβριδικό αυτοκίνητο, είναι ότι έχει δύο κινητήριες μονάδες και όχι μία. Τα συμβατικά αυτοκίνητα, κινούνται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τα ηλεκτρικά οχήματα, από έναν ηλεκτροκινητήρα. Τα υβριδικά, από έναν συνδυασμό και των δύο.

υβριδικό αμάξι

 

Υπάρχουν 2 είδη υβριδικών οχημάτων:

1. Τα αμιγώς υβριδικά, που αναπαράγουν την ενέργεια με τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης ή με το έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας, όμως δεν διαθέτουν υποδοχή με βύσμα για να φορτίσει η μπαταρία. Και:

2. Τα plug in υβριδικά, που διαθέτουν μεγαλύτερη μπαταρία και μπορούν να την φορτίσουν και από εξωτερική πηγή. Αυτό το χαρακτηριστικό τα κάνει περισσότερο αυτόνομα, με αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 50 χλμ.

Κατά τ’ άλλα, έχουν πολλές ομοιότητες και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Πώς λειτουργούν:

Κατά την μετακίνησή τους, χρησιμοποιούν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή λειτουργούν παράλληλα με τον ηλεκτροκινητήρα, και έτσι μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και εξοικονομούν ενέργεια. Επίσης, ανακτούν ενέργεια σε συγκεκριμένες συνθήκες, παραδείγματος χάριν, κατά την εκκίνηση, το φρενάρισμα ή την ακινητοποίηση. Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρουν ιδιαίτερα στην οδήγηση στην πόλη.

υβριδικό ταχύτητα

 

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Κατά την επιτάχυνση, με το πεντάλ του γκαζιού στο τέρμα, ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν ταυτόχρονα και μεταφέρουν τη μέγιστη δυνατή ισχύ στους τροχούς, χάρη στο λεγόμενο σύστημα μετάδοσης που προσφέρει τη ροπή κάθε κινητήριας μονάδας την ίδια στιγμή.
  • Για κάθε φορά που υπάρχει επιτάχυνση από στάση, με ταχύτητα ως και 25 χλμ./ώρα, αυτά τα οχήματα κινούνται με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα, που παίρνει ενέργεια από την μπαταρία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που είναι ιδιαίτερα αποδοτικά στην πόλη.
  • Στην οδήγηση με σταθερή ταχύτητα σε έναν αυτοκινητόδρομο, τα υβριδικά αμάξια, κινούνται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και έτσι ο κινητήρας μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια την γεννήτρια και η μπαταρία φορτίζεται για μελλοντική χρήση.
  • Έπειτα, κατά την ακινητοποίηση του οχήματος, με το πάτημα του φρένου, τα υβριδικά απενεργοποιούν εντελώς τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα. Η δύναμη της μπαταρίας βοηθά στη λειτουργία όλων των υπόλοιπων συστημάτων (πχ. φώτα, ραδιόφωνο κλπ.)
  • Τέλος, το λεγόμενο ”έξυπνο σύστημα αναγεννητικής πέδησης”, όπου ενεργοποιείται όταν ο οδηγός πατάει φρένο ή σηκώνει το πόδι του από το γκάζι. Τα υβριδικά αυτοκίνητα, δεν παρέχουν ενέργεια στους τροχούς και χρησιμοποιούν τη δύναμη των τροχών ενώ γυρίζουν για να ανακτήσουν ενέργεια ενώ το όχημα επιβραδύνει. Αυτή η διαδικασία παράγει ηλεκτρισμό και έτσι φορτίζει την μπαταρία για μελλοντική χρήση.

Είναι αλήθεια, ότι τα υβριδικά αμάξια, προστατεύουν πολύ το περιβάλλον, μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές Co2 και γι’ αυτό είναι ιδανικά για όσους σέβονται το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες, αν όλα τα αυτοκίνητα ήταν υβριδικά, θα εκπέμπονταν, 247 εκατομμύρια τόνοι λιγότερο Co2 στην ατμόσφαιρα ανά έτος.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, σε σχέση με τα συμβατικά. Στην κίνηση ή κατά το σταμάτημα στα φανάρια, ο κινητήρας σβήνει και για την επανεκκίνηση χρησιμοποιείται ο ηλεκτροκινητήρας.
  • Προσφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τα καύσιμα. Ο ενσωματωμένος ηλεκτροκινητήρας, μειώνει την κατανάλωση καυσίμου. Έτσι συνδυάζουν οικονομία καυσίμου και μικρότερη ρύπανση. Ο θερμικός κινητήρας τους, προσφέρει καλή απόδοση σε μεγάλα ταξίδια. Η οικονομία βρίσκεται και στη χαμηλότερη φορολόγηση, κατά τη κτήση και τη χρήση, λόγω των χαμηλότερων εκπομπών καυσαερίων.
  • Με την χρήση του ηλεκτροκινητήρα, μειώνεται η ηχητική ρύπανση. Ο θόρυβος είναι μηδαμινός και η εναλλαγή της λειτουργίας των 2 κινητήρων είναι τόσο ομαλή που είναι απαρατήρητη.

Ακριβώς για τον λόγο ότι βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, οι κυβερνήσεις προσφέρουν οφέλη για να ενθαρρύνουν τους οδηγούς στην απόκτηση αυτών των αυτοκινήτων, με εκπτώσεις και φορολογικές απαλλαγές.

Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε, ότι το να επιλέξει κάποιος την αγορά ενός υβριδικού αυτοκινήτου, είναι μια απόφαση που έχει οφέλη όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και γενικότερα για την εξυγίανση του περιβάλλοντος. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι οι οδηγοί τέτοιων αυτοκινήτων είναι πιο ήρεμοι. Σίγουρα, η υβριδική τεχνολογία, είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μέλλον της αυτοκίνησης.

 

 

 

 

Ένας χρόνος γραπτή εγγύηση σε όλες τις επισκευές.

Πανελλαδική κάλυψη με δωρεάν μεταφορικά!

Electric battery reconditioning

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, να θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας και να επαναλαμβάνουμε τις επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.