E-mail

info@ecuexperts.gr

Επισκεφθείτε μας

Λεωφ. Βουλιαγμένης 321, Άγιος Δημήτριος 172 36

Ποια η διάρκεια ζωής μιας υβριδικής μπαταρίας και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν.

Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι ολοένα και μεγαλώνει η περιβαλλοντική συνείδηση των ανθρώπων. Ο κόσμος αναζητά εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης σε διάφορους τομείς της ζωής, καλλιεργώντας έτσι μια πιο φυσική στάση απέναντι στον πλανήτη.

Ένα παράδειγμα αυτής της νέας αντίληψης των πραγμάτων, είναι οι υβριδικές μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα. Είναι μια εξαιρετική εφεύρεση, καθώς με αυτές οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα και εξοικονομούν χρήματα, ενώ παράλληλα προστατεύουν τον πλανήτη. Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και γι’ αυτό ενισχύονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξή τους. Είναι ελαφρύτερες και με μεγαλύτερη ισχύ από τις κανονικές και το ποσό που δαπανάται για εκείνες υπαγορεύεται από την κατανάλωση.

φόρτιση υβριδικής μπαταρίας
Η διάρκεια της ζωής αυτών των μπαταριών, είναι κατά μέσο όρο τα 8 χρόνια, ωστόσο πολλές αντέχουν και πολύ περισσότερο από 10 χρόνια. Μπορεί δηλαδή και να χρειαστούν 15 με 20 χρόνια μέχρι να χρειαστούν αντικατάσταση. Αυτό φυσικά εξαρτάται από την γενικότερη υγεία και την συντήρηση του αυτοκινήτου. Αν συντηρηθεί σωστά και αποφεύγει τα ατυχήματα, η διάρκεια ζωής μπορεί να πάρει παράταση και να φτάσει τα 100.000 μίλια, ακόμη και τα 200.000, που είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός. Ακόμη και η μπαταρία ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μπορεί να διαρκέσει 100.000 μίλια.

Γενικά διαρκούν όσο η διάρκεια ζωής του οχήματος, κάτι που μπορεί να είναι προς όφελος όσων οδηγούν ένα παλιό αυτοκίνητο. Η διάρκεια ζωής μιας υβριδικής μπαταρίας είναι δύσκολο να προβλεφθεί μετά τη λήξη της περιόδου εγγύησης. Υπάρχουν εγγυήσεις που ανέρχονται και τα 15 χρόνια.

Υπάρχουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που είναι πιο ακριβές, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, είναι πιο αξιόπιστες και παρέχουν μικρότερους χρόνους φόρτισης. Υπάρχουν και οι μπαταρίες υδριδίου μετάλλου νικελίου, που θεωρείται ο πιο κοινός τύπος υβριδικής μπαταρίας. Αυτές είναι πιο σταθερές και προβλέψιμες.

Να προσθέσουμε ακόμη, ότι όσο παλαιότερο είναι το σύστημα του αυτοκινήτου και το μοντέλο, τόσο πιο ανθεκτικές είναι οι μπαταρίες.

υβριδικές μπαταρίες αυτοκινήτων

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διάρκεια ζωής μιας υβριδικής μπαταρίας, είναι ποικίλοι. Παρακάτω, σας δίνω κάποιες συμβουλές, όσον αφορά την καλύτερη χρήση που μπορείτε να κάνετε, για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

⦁ Προσέξτε τις ακραίες θερμοκρασίες. Διατηρήστε όσο είναι δυνατόν την μπαταρία σας δροσερή με το βοηθητικό σύστημα που υπάρχει γι’ αυτό τον σκοπό. Αν κάποιο μοντέλο δεν διαθέτει ενεργή ψύξη/ θέρμανση κυψελών μπαταρίας, τότε σε έντονες συνθήκες λειτουργίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αντοχή της και να μειώσει προσωρινά την απόδοση. (παραδείγματος χάριν σε κρύο καιρό). Υπάρχουν κάποιες εταιρίες που χρησιμοποιούν υγρόψυκτες/ θερμαινόμενες μπαταρίες σε κάθε μοντέλο που κατασκευάζουν, γεγονός που καθιστά τις μπαταρίες ανθεκτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

⦁ Πέρα από τις κλιματολογικές συνθήκες, οι πολλαπλές εκκινήσεις, οι αποφορτίσεις, αλλά και ο τρόπος και οι συνθήκες οδήγησης (αν αυτή είναι σκληρή και απότομη) παίζουν καίριο ρόλο.

⦁ Μείνετε όσο γίνεται συνεπείς στην τακτική ρουτίνα συντήρησης του υβριδικού σας αυτοκινήτου. Κάντε τακτικούς ελέγχους σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, ώστε να αντικαταστήσετε τυχόν ελαττωματικά εξαρτήματα.

⦁ Λέγεται επίσης ότι οι υβριδικές μπαταρίες θα πρέπει να είναι σε συνεχή χρήση, καθώς αυτό παρατείνει την διάρκεια ζωής τους. Στις μπαταρίες αυτές δεν αρέσει ο χρόνος διακοπής λειτουργίας. Οι μήνες αδράνειας του αυτοκινήτου με αποφορτισμένη μπαταρία, θα μειώσει την διάρκεια ζωής της.

⦁ Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, είναι να μην αποσυνδέετε την μπαταρία εκκίνησης, όταν ο κινητήρας είναι σε λειτουργία. Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια της μπαταρίας είναι σωστά συνδεδεμένα και σφιγμένα.

⦁ Σημαντικό να έχετε κατά νου, είναι ότι η μπαταρία μπορεί να απελευθερώσει ένα αέριο μείγμα οξυγόνου-υδρογόνου, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Εαν ένα καλώδιο βοηθητικής εκκίνησης δε συνδεθεί σωστά, μπορεί να σχηματιστεί σπινθήρας και αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να εκραγεί η μπαταρία. Τέλος, προσέξτε, μη συνδέετε τα βοηθητικά καλώδια σε οποιοδήποτε εξάρτημα του συστήματος καυσίμου ή σε κινούμενα μέρη. Προσέξτε τα μέρη του κινητήρα που έχουν αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία.

Όπως είδαμε λοιπόν, η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι συνθήκες της οδήγησης και ο τρόπος, οι κλιματολογικές συνθήκες, ο αριθμός των εκκινήσεων, η αποφόρτιση, η συντήρηση κ.α.

⦁ Η μπαταρία είναι σημαντικό να φορτίζεται αν το αυτοκίνητό σας δεν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν διανύει μόνο μικρές αποστάσεις, καθώς η ικανότητα εκκίνησης της μπαταρίας μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Μειώνεται επίσης και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν η μπαταρία εκκίνησης αποφορτιστεί πολλές φορές, η διάρκεια της λειτουργικής της ζωής θα επηρεαστεί αρνητικά.

⦁ Για να διατηρηθεί η μπαταρία εκκίνησης σε καλή κατάσταση, θα βοηθήσει πάρα πολύ να οδηγείτε το αυτοκίνητο το λιγότερο 15 λεπτά κάθε βδομάδα ή να συνδέετε την μπαταρία σε φορτιστή μπαταρίας με αυτόματη λειτουργία βραδείας φόρτισης. Αν η μπαταρία εκκίνησης διατηρείται πλήρως φορτισμένη, επιτυγχάνεται η μέγιστη διάρκεια της λειτουργικής της ζωής.

Εύχομαι να σας φάνηκε χρήσιμο το παραπάνω άρθρο! Ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες, θα απολαύσετε για πολύ μεγάλη διάρκεια την υβριδική σας μπαταρία και θα έχετε τα οφέλη και εσείς και το πορτοφόλι σας, αλλά και το περιβάλλον!

Ένας χρόνος γραπτή εγγύηση σε όλες τις επισκευές.

Πανελλαδική κάλυψη με δωρεάν μεταφορικά!

Electric battery reconditioning

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, να θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας και να επαναλαμβάνουμε τις επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.