E-mail

info@ecuexperts.gr

Επισκεφθείτε μας

Λεωφ. Βουλιαγμένης 321, Άγιος Δημήτριος 172 36

Φίλτρο DFP: κάθε πότε πρέπει να ελέγχεται και γιατί

Το φίλτρο μικροσωματιδίων DFP (Diesel Particulate Filter) είναι ένα κρίσιμο σύστημα στα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, που ξεκίνησε να τοποθετείται από το 2000, σχεδιασμένο για να μειώνει τις εκπομπές μικροσωματιδίων από την καύση του ντίζελ. Αυτά τα μικροσωματίδια, γνωστά και ως PM (Particulate Matter), μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον και το φίλτρο αυτό βοηθά στην αποτελεσματική μείωσή τους.

Σκοπός του είναι να φιλτράρει και να κατακρατεί, αποθηκεύοντας στο εσωτερικό του, τα βλαβερά σωματίδια αιθάλης από την καύση του πετρελαίου στους diesel κινητήρες, με σκοπό να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Επιτρέπει ταυτόχρονα στον κινητήρα να λειτουργεί με την απαιτούμενη απόδοση.

Επειδή όμως τα φίλτρα αυτά έχουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης, μπορούν εύκολα να ”μπουκώσουν” και να καταστραφούν, και γι’ αυτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Κατά καιρούς είναι απαραίτητο να τα ελέγχουμε γιατί μπορεί να χρειάζονται καθαρισμό ή αντικατάσταση.

Αν η συσσωρευμένη αιθάλη μπλοκάρει τη λειτουργία του φίλτρου, τότε ο κινητήρας δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες, η επισκευή των οποίων πολλές φορές απαιτεί μεγάλο κόστος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο συχνά πρέπει να ελέγχεται το φίλτρο DPF και γιατί αυτό είναι σημαντικό.

Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας της οδήγησης, του τύπου του αυτοκινήτου και των συνθηκών οδήγησης.

Γενικά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνιστούν έναν έλεγχο του φίλτρου DPF κάθε 15.000-30.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτό το διάστημα μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν οδηγείτε συχνά σε περιβάλλοντα με χαμηλή ταχύτητα ή κάνετε συχνά μικρές διαδρομές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καθαρισμός του φίλτρου DPF μπορεί να απαιτείται πιο συχνά, ίσως κάθε 10.000 χιλιόμετρα ή και λιγότερο.

φίλτρα μικροσωματιδίων

Πάμε παρακάτω να δούμε κάποιους από τους πιο σημαντικούς λόγους που είναι σημαντικό να ελέγχετε το φίλτρο DPF με την κατάλληλη συχνότητα:

1.Προστασία της υγείας: Τα μικροσωματίδια που παράγονται από την καύση του ντίζελ μπορούν να είναι επιβλαβή για την υγεία. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρές για άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος ή καρδιακά νοσήματα. Ελέγχοντας το φίλτρο DPF και διατηρώντας το καθαρό, εξασφαλίζετε ότι το αυτοκίνητό σας εκπέμπει λιγότερα επιβλαβή μικροσωματίδια και επομένως προστατεύετε την δική σας υγεία, αλλά και φυσικά τη συλλογική υγεία.

2.Προστασία του περιβάλλοντος: Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για τον έλεγχο του φίλτρου DPF είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Τα μικροσωματίδια που παράγονται από την καύση του ντίζελ μπορούν να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Οι εκπομπές μικροσωματιδίων από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στον αέρα που αναπνέουμε. Τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα, επηρεάζοντας την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Επίσης, τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στο νερό και το έδαφος. Όταν τα μικροσωματίδια εκπέμπονται στον αέρα, μπορούν να πέσουν στο νερό και το έδαφος, προκαλώντας ρύπανση. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και των φυτών, καθώς και στην ποιότητα του νερού που πίνουμε. Έτσι λοιπόν, η αποτελεσματική λειτουργία του φίλτρου DPF βοηθά στη μείωση των εκπομπών.

έλεγχος φίλτρων dfp

3.Αποτελεσματική λειτουργία του κινητήρα: Ένα φίλτρο DPF που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει φθορές και να επηρεάσει την απόδοση του κινητήρα, καθώς και την κατανάλωση καυσίμου. Αυτό συμβαίνει διότι τα μικροσωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν στον κινητήρα προκαλώντας διάφορες ζημιές στα εσωτερικά του μέρη, όπως στους πιστονιούς, τα δαχτυλίδια και τα κυλινδρικά τοιχώματα. Και έτσι συμβαίνει η μείωση της απόδοσης του κινητήρα και η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.

4.Αποφυγή ακριβών επισκευών: Η ανάγκη για αντικατάσταση ενός φίλτρου DPF μπορεί να είναι ακριβή. Όταν το φίλτρο DPF είναι μπλοκαρισμένο, οι εκπομπές μικροσωματιδίων αυξάνονται, προκαλώντας όπως περιγράψαμε και παραπάνω, ακόμα περισσότερες φθορές στον κινητήρα και μειώνοντας την απόδοσή του. Όταν η απόδοση μειώνεται, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται. Έτσι λοιπόν, αυτό με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος λειτουργίας και να απαιτήσει ακριβές επισκευές.

Ελέγχοντας όμως το φίλτρο και κρατώντας το καθαρό, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το κόστος.

 

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα λέγαμε λοιπόν, ότι ο τακτικός έλεγχος του φίλτρου μικροσωματιδίων DFP, είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Όχι μόνο για την προστασία της υγείας σας και την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και για την εξυγίανση ολόκληρου του πλανήτη.

Είναι πολύ σημαντικό να μην το αμελείτε, και το κέρδος θα είναι αδιαμφισβήτητα εμφανές! 

Ένας χρόνος γραπτή εγγύηση σε όλες τις επισκευές.

Πανελλαδική κάλυψη με δωρεάν μεταφορικά!

Electric battery reconditioning

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, να θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας και να επαναλαμβάνουμε τις επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.