E-mail

info@ecuexperts.gr

Επισκεφθείτε μας

Λεωφ. Βουλιαγμένης 321, Άγιος Δημήτριος 172 36

Τα 6 βασικά συμπτώματα βλάβης του εγκεφάλου του αυτοκινήτου

Ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου, ή αλλιώς Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα (Engine Control Unit- ECU) ή Κεντρική Ηλεκτρονική Μονάδα Ελέγχου, είναι το πιο βασικό κομμάτι ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Είναι μια ολοκληρωμένη μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή η οποία ελέγχει όλες τις λειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος, καθώς και άλλα υποσυστήματα του οχήματος. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μπορεί να ελέγχει κάθε σύστημα πάνω στο αυτοκίνητο, σε αντίθεση με παλιά που υπήρχαν πολλά και ξεχωριστά ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου του κινητήρα.

Όπως κάθε τμήμα ενός αυτοκινήτου μπορεί κάποια στιγμή να πάθει βλάβη, έτσι και ο εγκέφαλος. Αυτό που χρειάζεται όμως να έχετε κατά νου είναι ότι τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε όταν συμβαίνει βλάβη στον εγκέφαλο του οχήματος, είναι παρόμοια με αυτά που θα παρατηρήσετε όταν υπάρχουν άλλες βλάβες. Για αυτό είναι καλό να ξέρετε να τα ξεχωρίζετε, ώστε σε περίπτωση δυσλειτουργίας να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία και να ακολουθήσετε άμεσα τα κατάλληλα βήματα αντιμετώπισης.

βλάβες εγκεφάλου

Τα 6 βασικά συμπτώματα βλάβης του εγκεφάλου του αυτοκινήτου:

   1. Η απόδοση του κινητήρα μειώνεται. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος ενδέχεται να μην στείλει αρκετό καύσιμο στον θάλαμο καύσης. Μπορεί το αυτοκίνητο να κάνει ένα τρίξιμο, συνήθως όταν ζορίζεται να ανέβει σε ανηφόρες. Ίσως το γκάζι να μην ανταποκρίνεται ως συνήθως. Το καλύτερο θα ήταν να προλάβετε να αντικαταστήσετε τον εγκέφαλο, προτού το αυτοκίνητο σας σβήσει.
   2. Δυσκολία στην εκκίνηση. Μπορεί αρχικά το αμάξι να δυσκολεύεται να πάρει μπρος και αργότερα να μην μπορεί να ξεκινήσει καν. Αυτό εξηγείται αν σκεφτείτε ότι η μονάδα που ελέγχει τον κινητήρα κάποια στιγμή μπορεί να μην είναι σε θέση να αποστέλλει μηνύματα στον κινητήρα. Για αυτό, όπως είπαμε και παραπάνω, μια έγκαιρη αντιμετώπιση ή ένας προληπτικός έλεγχος, είναι μια καλή ιδέα για να μην βρεθείτε κάποια στιγμή εξ απροόπτου, μην μπορώντας να ξεκινήσετε το αμάξι σας να πάτε στην δουλειά σας!
   3. Η αναμμένη λυχνία ελέγχου κινητήρα. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το πιο προφανές σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά με τον εγκέφαλο! Αυτό το προειδοποιητικό λαμπάκι στο καντράν, ελέγχεται από τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου, επομένως όταν ο εγκέφαλος δυσλειτουργεί, ανάβει! Παρ΄ όλα αυτά, ο συγκεκριμένος ”συναγερμός” μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ελαττωματικό κύκλωμα, αισθητήρα ή κάποιο άλλο ηλεκτρονικό εξάρτημα, και όχι στον εγκέφαλο. Δηλαδή μπορεί η λυχνία να ανάψει επειδή πιστεύει ότι κάποιο άλλο σύστημα ή εξάρτημα του κινητήρα έχει πρόβλημα και όχι ο ίδιος ο εγκέφαλος.  Αν λοιπόν δεν υπάρχουν κατεστραμμένα καλώδια ή κάποια διάβρωση, τότε πιθανόν να έχει προκληθεί κάποια βλάβη στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου από νερό ή κάποιο βραχυκύκλωμα.
   4. Το όχημα καίει παραπάνω καύσιμο από το φυσιολογικό. Όταν ο εγκέφαλος του αμαξιού, στέλνει μεγάλη ποσότητα καυσίμου στον θάλαμο καύσης, συμβαίνει υπερβολική κατανάλωση καυσίμου. Ο κινητήρας δε λειτουργεί ομαλά όταν υπάρχει μη ισορροπημένη αναλογία αέρα/ καυσίμου. Παρακολουθώντας την οικονομία καυσίμου, θα είστε σε θέση να καταλάβετε πότε έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα. Και χώρια από αυτό, όταν το αυτοκίνητό σας καίει παραπάνω καύσιμο, αυτό επιβαρύνει και το περιβάλλον.
   5. Ανεπαρκή δεδομένα στην Μονάδα Ελέγχου Κιβωτίου Ταχυτήτων. Όταν ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου έχει χαλάσει, δίνει σημάδια ελαττωματικής μετάδοσης. Αυτό έχει ως συνέπεια, η αλλαγή των ταχυτήτων να γίνεται με καθυστέρηση και να προκαλεί ενοχλήσεις.
   6. Προβλήματα με το ρελαντί. Όπως και με κάποια άλλα συμπτώματα, αυτό μπορεί να προκαλείται από έναν εγκέφαλο που έχει χαλάσει και στέλνει λανθασμένες πληροφορίες στον κινητήρα, δημιουργώντας κακή ρύθμιση έγχυσης καυσίμου ή μπορεί να είναι και εντελώς τυχαίο. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να σας σβήνει παραδείγματος χάριν όταν σταματάτε σε ένα φανάρι ή να υπάρχει ένα ακανόνιστο ρελαντί.

εγκέφαλος βλάβες

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται έλεγχος από εξειδικευμένο προσωπικό, όταν δείτε κάτι να μην πηγαίνει τόσο καλά! Καλύτερα να μην κάνετε τον έλεγχο μόνοι σας, για τον λόγο ότι απαιτείται ειδικός διαγνωστικός έλεγχος από ειδικό, με ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγράμματα. Η καλύτερη λύση που θα σας πρότεινα για να γίνει ένας σωστός και ασφαλής διαγνωστικός έλεγχος, είναι να απευθυνθείτε στην αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου σας ή σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο που διαθέτει σύγχρονο εξειδικευμένο εξοπλισμό και θα είναι σε θέση να σας δώσει τις πιο ακριβείς μετρήσεις και αποτελέσματα. Αυτό διότι η κάθε εταιρία κατασκευής οχημάτων έχει τα δικά της προγράμματα.

Μια άλλη επιπλέον χρήσιμη πληροφορία είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο εγκέφαλος δεν επισκευάζεται ή δεν αξίζει τον κόπο να επισκευαστεί και τότε η καλύτερη λύση είναι η αντικατάστασή του. Οι τιμές των εγκεφάλων στην αγορά εξαρτώνται από την μάρκα και το μοντέλο του οχήματος.

Εύχομαι να σας βοήθησε αυτό το άρθρο και να κατανοήσατε σε ένα βαθμό παραπάνω τα προειδοποιητικά σημάδια ώστε να είστε σε θέση να φροντίσετε με τον καλύτερο τρόπο το όχημά σας!

Ένας χρόνος γραπτή εγγύηση σε όλες τις επισκευές.

Πανελλαδική κάλυψη με δωρεάν μεταφορικά!

Electric battery reconditioning

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, να θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας και να επαναλαμβάνουμε τις επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.