E-mail

info@ecuexperts.gr

Επισκεφθείτε μας

Λεωφ. Βουλιαγμένης 321, Άγιος Δημήτριος 172 36

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχουν μπει για τα καλά πλέον στην ζωή μας και αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος της σύγχρονης εποχής. Όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε, τα αυτοκίνητα αυτά, μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα. Αυτές οι νέες, πιο καθαρές μηχανές, ήρθαν να αντικαταστήσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Πολλές χώρες έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες να περιορίσουν δραστικά τις πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και οι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει την προώθηση της έρευνας και της κατασκευής όλο και περισσότερων ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

Για όσους ήδη έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τα πράγματα λειτουργούν πολύ υπέρ τους, καθώς το δίκτυο σταθμών φόρτισης στην Ελλάδα συνεχώς μεγαλώνει και επεκτείνεται. Κάποια από αυτά είναι διαθέσιμα προς χρήση όλο το 24ωρο, ενώ κάποια άλλα ακολουθούν το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες βρίσκονται.

σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιών

Πολλοί από τους σταθμούς αυτούς, παρέχουν δωρεάν φόρτιση! Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, όσον αφορά τις ακριβείς τοποθεσίες των σταθμών, το είδος των φορτιστών, τα δίκτυα στα οποία ανήκουν, τα διαθέσιμα βύσματα, την χρέωση για την χρήση τους, καθώς και τα σημεία με φορτιστές εναλλασσόμενου ρεύματος AC, αλλά και αυτά με τους ισχυρότερους ταχυφορτιστές DC συνεχούς ρεύματος.

Παρακάτω θα σας δώσω κάποιες σημαντικές πληροφορίες που είναι καλό να γνωρίζετε αν είστε οδηγός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου:

Έτσι, θα γλιτώσετε χρόνο, αλλά και χρήματα όταν έρθει η ώρα να γεμίσετε την μπαταρία του οχήματός σας!

  • Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αναζητήσετε το πιο φτηνό δίκτυο φορτιστών. Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι από την κατασκευή τους πιο οικονομικά, συγκριτικά με αυτά που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, διαλέγοντας το δίκτυο που θα είναι πιο φιλικό για το πορτοφόλι σας. Ούτως ή άλλως, είναι μια νέα αγορά διαρκώς αναπτυσσόμενη. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν δίκτυα φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο μέλλον, η αγορά αυτή σταδιακά θα μικρύνει και θα περιοριστεί σε λίγες εταιρίες, όπως πάντα έτσι συμβαίνει, όμως τώρα οι επιλογές είναι πολλές.

 

  • Το No 1 σε κατάταξη φθηνότερο δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα, είναι το δίκτυο DEI Blue της ΔΕΗ, της οποίας το κόστος για την φόρτιση σε AC είναι 0.50 ευρώ/ kWh, ενώ το κόστος για την χρήση DC φορτιστή είναι στα 0,60 ευρώ/ kWh. Βέβαια, με την εγγραφή σας στην υπηρεσία, κερδίζετε έκπτωση και η τιμή για το AC πάει στα 0,45 ευρώ/ kWh, ενώ για το DC στα 0,55 ευρώ/ kWh, σε σχέση με το αν την χρησιμοποιούσατε σαν επισκέπτες.

Το αμέσως επόμενο, είναι η ElpeFuture (μέλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια). Το δίκτυο της εταιρίας αυτής έχει μεγάλη έκταση και ονομάζεται ChargenGo. Οι τιμές κυμαίνονται ως εξής: για σύνδεση σε AC φορτιστή είναι 0,45 ευρώ/ kWh αν είστε μέλη και 0,50 ευρώ/ kWh αν δεν είστε μέλη, ενώ για σύνδεση σε DC ταχυφορτιστή είναι 0,60 ευρώ/ kWh και ο,65 ευρώ/ kWh αντίστοιχα.

 

  • Η πιο οικονομική λύση βέβαια είναι η φόρτιση στο σπίτι σου. Το κόστος εκεί είναι χαμηλότερο. Ανάλογα το συμβόλαιό σου, συνήθως η τιμή κυμαίνεται στα 0,20 ευρώ/ kWh.

τροφοδότηση ηλεκτρικό αμάξι

 

  • Βέβαια, υπάρχουν και σημεία που η φόρτιση είναι εντελώς δωρεάν. Κατά κύριο λόγο, είναι καταστήματα που προσφέρουν αυτή την παροχή για να αυξήσουν την πελατεία τους. Είναι όμως και κρατικές ή δημοτικές εγκαταστάσεις, όπως παραδείγματος χάριν οι θέσεις του Δήμου Αθηναίων, που μένουν δωρεάν, ούτως ώστε να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση.

Υπάρχει  και το δίκτυο της Tesla, που χρησιμοποιείται μόνο από τους κατόχους των αυτοκινήτων της και μάλιστα είναι και αρκετά περιορισμένο. Έχει σταθμούς με Superchargers στο Μαρούσι, στον Ψαθόπυργο (στο ΣΕΑ λίγο έξω από την Πάτρα) και τώρα βρίσκεται υπό κατασκευή και ένας τρίτος σταθμός στην Αταλάντη (στο ΣΕΑ).

 

  • Πέρα από τις παραπάνω λύσεις, υπάρχουν και άλλα μεγάλα δίκτυα, που όμως έχουν μεγαλύτερες χρεώσεις. Κάποια από αυτά είναι το inCharge της nrg, το δίκτυο της Blink, το chargeplus, το Protergia Charge από την ομώνυμη εταιρία και το Chargespot από την Watt + Volt.

 

  • Μια άλλη επιλογή είναι και τα δίκτυα φόρτισης με χρονοχρέωση. Τα δίκτυα αυτά χρεώνουν με βάση τη χρονική διάρκεια που είσαστε συνδεδεμένοι στον φορτιστή, σε αντίθεση με τα άλλα που χρεώνουν με βάση το πόση ενέργεια έχετε τραβήξει. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το Fortizo Network και το EVloader. Στο πρώτο, οι χρεώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα το πακέτο που έχετε επιλέξει και στο δεύτερο ανάλογα το σημείο στο οποίο θα φορτίσετε. Συνήθως, υπάρχει μια πάγια χρέωση από την πρώτη στιγμή της σύνδεσης, πχ. 2 ευρώ και έπειτα το κόστος αυξάνεται ανά δευτερόλεπτο.

 

Όπως θα παρατηρείτε λοιπόν και εσείς, οι επιλογές που έχετε είναι πολλαπλές. 

Αν εξετάσετε καλά όλα τα δεδομένα, σίγουρα θα βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες!

Ένας χρόνος γραπτή εγγύηση σε όλες τις επισκευές.

Πανελλαδική κάλυψη με δωρεάν μεταφορικά!

Electric battery reconditioning

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, να θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας και να επαναλαμβάνουμε τις επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.